Home

Tips bij stress

Herstel de balans

Stress kan vergaande fysieke en psychische klachten veroorzaken. Stress verlaagt je emotionele en lichamelijke afweer. Stress maakt letterlijk ziek. Op deze pagina lees je tips om stress tegen te gaan en de balans weer snel te herstellen. Dezelfde tips helpen je tevens om je weerstand tegen stress te vergroten. We hoeven je nu niet meer te vertellen hoe belangrijk dit is.

Tip 1: let op wat je eet

Over weinig dingen in ons leven hebben we directe controle. Een van de dingen waarover we dat wel hebben, is wat we dagelijks eten en drinken. Gezonde voeding is het belangrijkste onderdeel van een gezonde levensstijl en dit heeft zijn effecten in onze fysieke en emotionele weerstand en de manier waarop we met de uitdagingen van het leven kunnen omgaan.

Pas op met strenge diëten! Strenge diëten zorgen voor sterke dalingen in de suikergehaltes in het bloed. Dit kan sterke reacties veroorzaken die stressvol zijn of aanwezige stress versterken. Eet gezond en gebalanceerd, maar maak niet te snel radicale veranderingen. Gun je lichaam aan nieuwe eetgewoontes te wennen.

Op Fitplein kun je veel lezen over gezonde voeding en makkelijke, gezonde manieren van afvallen.

Tip 2: Matig roken, koffie en alcohol

Deze tip ligt sterk in het verlengde van de vorige, maar drinken, roken en cafeïne veroorzaken belangrijke effecten in het lichaam die je gevoeligheid voor stress aanzienlijk kunnen verhogen. Stabiliseer allereerst het nuttigen ervan en bouw daarna deze gewoontes zover af dat ze een minimaal effect kunnen hebben.

Ook hier een waarschuwing: plots stoppen kan heftige reacties veroorzaken die stress kunnen veroorzaken of versterken. Daarom eerst stabiliseren, dan matigen en wanneer je fysiek en emotioneel enigszins stabiel bent, kun je overwegen helemaal te stoppen met roken, koffiedrinken of alcohol nuttigen.

Tip 3: Doe iets tegen eventuele angst- en paniekklachten

Stress kan aanleiding zijn tot het ontwikkelen van serieuze angst- en paniekklachten. Angst en stress versterken angst en stress, zoals je hebt kunnen lezen. Op de pagina Interventies vind je een overzicht van goede, effectieve behandelingen. Wacht er simpelweg niet te lang mee. Je gezondheid is te belangrijk.

Tip 4: Zorg voor voldoende beweging

Niets is zo goed voor je brein en tegen stress als beweging. Dit komt omdat tijdens sporten en bewegen bepaalde stoffen worden aangemaakt, die het brein sterker en soepeler maken, waardoor belangrijke herstelfuncties sneller plaatsvinden. Beweging is voor de hersenen wat water is voor een plant die de hele dag in de felle zon heeft gestaan.

Tip 5: Zorg voor een goede nachtrust

Teveel en te weinig slapen zijn beide niet gezond voor een stabiele gezondheid en emotionele weerstand. Gemiddeld heeft een mens zo’n 8 uur slaap nodig, maar per persoon kunnen hierin verschillen zitten. Regelmaat is een ander belangrijk punt. Om te weten op hoeveel slaap jij je het prettigst voelt, kun je eens een maand experimenteren door per week een andere vaste tijd naar bed te gaan.

Tip 6: Begeef je in de juiste omgeving en ga om met gezellige mensen

‘It’s the environment, stupid!’ is een bekende uitspraak van de bekende celbioloog Bruce Lipton, die de reacties van de cellen in ons lichaam vooral wijdt aan de omgeving waarin ze zich bevinden. En zo geldt het bij mensen precies eender. Begeef je in een omgeving waarin je rust vindt, gelijkgestemden en geen mensen die je leegzuigen en slechte gewoontes aan je opdringen.

Mensen opzoeken en omgaan met leuke, gezellige, inspirerende mensen is erg goed voor je emotionele welzijn. Het dwingt je ook minder met jezelf bezig te zijn en juist op anderen af te stemmen. Mensen zijn sociale wezens en we hebben simpelweg contacten nodig om alles weer in een gezond perspectief of  ander daglicht te kunnen plaatsen.

Tip 7: Vind een oplossing voor je financiële problemen

Zorgen over geld kunnen er behoorlijk inhakken. Natuurlijk kun je iedere situatie op verschillende manieren bekijken. Is je huidige situatie een ramp voor je of kun je het zien als een uitdaging. Hoe dan ook, zorg voor duidelijkheid en een goed plan om je positie te verbeteren. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen.

Tip 8: Haal de stress uit je relatie

Ook relatieproblemen kunnen voor veel stress en onzekerheid zorgen. Laat dit je niet van binnen opvreten en doe er wat aan. Kom je er samen niet uit, dan kun je overwegen om in relatietherapie te gaan. Hoe dan ook zijn eerlijkheid, stabiliteit, afwisseling en spanning, aandacht voor elkaar en elkaars behoeften enkele belangrijke dingen waaraan je mag (blijven) werken.

Tip 9: Vermijd confrontaties

Je kunt meningsverschillen en conflicten op verschillende manieren oplossen. Ruziemaken, je opwinden en de strijd aangaan, leiden niet alleen vaak juist niet tot de gewenste oplossing –ze zorgen ook nog eens voor veel spanning en stress. Er zijn goede cursussen en boeken geschreven over conflicthantering of hoe je beter verbaal tot de ander kunt doordringen.

Heb je problemen en conflicten op het werk, schakel dan iemand in die kan bemiddelen. Het kan een collega, baas of –soms beter- iemand zijn van buitenaf.

Tip 10: zorg voor voldoende ontspanning, plezier en spel

Plan je vrije tijd zo in dat je –wat betreft ontspanning en genieten- voldoende aan je trekken komt. Ontspannende activiteiten zijn een bezoek aan een sauna, een klassiek concert of lekker thuis op de bank luisteren naar een goede CD. Voor het overige is voldoende keuze: pretparken, een weekendje weg, fietsen, hobby’s, enz. Vergeet niet leuke dingen te doen met partner en familie.

Overige

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt ondernemen om stress in je leven te verminderen en je weerstand ertegen te vergroten. Afhankelijk ook van de knelpunten in je leven. Het is slechts onze bedoeling wat richtlijnen te geven en je te laten zien dat er genoeg dingen tegen stress te doen zijn. En ook nog eens leuk zijn om te doen.